Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
1 łyżeczka [proszku do pieczenia
Mus Jagodowy;
4 szklanki jagód
400 ml jogurtu naturalnego typu Greckiego
1 szklanka cukru pudru
2 galaretki o smaku owoców leśnych
3 łyżki żelatyny
Krem śmietanowy;
500 ml śmietanki 30%
250 gram serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka jagód
2 łyżki żelatyny
Wykonanie;
jajka ubić z cukrem dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, olej i proszek do pieczenia. Upiec biszkopt.
Jagody zmiksować z cukrem i jogurtem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, dodać żelatynę i ostudzić., dodać do zmiksowanych jagód wyłożyć na upieczony biszkopt i schłodzić( blachę najlepiej wyłożyć folią i położyć na to biszkopt)
Składniki na krem ubić dodać namoczoną w małej ilości wody żelatynę i jeszcze ciepłą dodać do masy, wsypać jagody i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na mus i schłodzić. Na wierzch zetrzec gorzka czekolade
SMACZNEGO!
Komentarze