Gruszkówka

4.5 (149 ocen)

Idealna nie tylko na zimowe wieczory :)

Składniki:

  • 1 kg. gruszek
    1l. spirytusu 70%
    0.3 kg. cukru
    pół laski wanilii
    kawałek cynamonu ok. 2 cm
    3 goździki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Gruszkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj gruszki (umyj, usuń ogonki i szypułki, ale nie usuwaj pestek). Następnie pokrój je na kawałki. Włóż do słoja.
  • 2. Do gruszek dodaj przyprawy, całość zalej spirytusem. Gruszki zasyp cukrem. Gdy cukier się rozpuści zlej syrop.
  • 3. Gruszki wygnieć przez gazę, powstały sok dodaj do syropu. Do mieszanki dodaj zlany wcześniej znad gruszek spirytus. Szczelnie zakręć słój.
  • 4. Po kilku dniach nalewkę należy przefiltrować i zlać do butelek. Nalewka najlepiej smakuje po pół roku odpoczynku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować