Gruszkówka

4.36 (211 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gruszkówka, to nic innego jak nalewka z gruszek... ;)
Moja jest na bazie wódki i spirytusu z dodatkiem goździków i laski cynamonu

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    2 kg dojrzałych gruszek
    200 g cukru brązowego
    0,5 l wódki
    0,5 l spirytusu
    laska cynamonu
    6 goździków
Wystaw ocenę:

4.36 (211 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Gruszkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki następnie trzeba je włożyć do dużego słoika i zasypać cukrem.
  • 2. Odstawiamy w ciemne miejsce na 3 dni, aby gruszki puściły cały sok
  • 3. Po 3 dniach dodajemy do nich cynamon i goździki i zalewamy całość spirytusem i wódką.
  • 4. Tak przygotowana nalewka powinna odstać przynajmniej 2 tygodnie.
    Po tym czasie rozlewamy nalewkę do karafek.

Porady

Ilość cukru jest uzależniona od owoców, im słodsze owoce tym mniej cukru. Brązowy cukier nadał piękny bursztynowy kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania

Podobne przepisy

To może cię zainteresować