Groszek ptysiowy ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.margarynę i wodę zagotowujemy. Do gotującej masy wsypujemy przesianą mąkę i zaparzamy ciasto( mieszamy aż ciasto będzie odchodzić od ścian garnka i mieszadła.) studzimy
2.Zimne ciasto miksujemy z jajkami.
gotową masę nakładamy worka cukierniczego z końcówką gwiazdką i formujemy rozetki na natłuszczonej blaszce
3.ciasteczka pieczemy w nagrzanym na 200 stopni piekarniku ok 10 minut. Tak by miały złoty kolor
4.śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem, na koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru. śmietanę nakładamy do worka cukierniczego i nadziewamy korpusiki. Zamiast cukru pudru i śmietan fixu możemy dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody galaretkę którą przestygniętą mieszamy z ubitą śmietaną
5.Gotowe ptyśki posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy rozpuszczoną czekoladą
Porady
Ptyśki możemy nadziewać dowolnymi kremami np. kremem bezowym lub budyniowym w zależności od tego kto co lubi
Komentarze