groszek ptysiowy ze śmietaną

4.5 (159 ocen)

zawsze kupowałam je w sklepie teraz postanowiłam zrobić je sama, wyszły pszepyszne

Składniki:

  • Ciasto parzone
    1/2 kostki margaryny
    szklanka wody
    szklanka mąki
    4 jajka
    Nadzienie
    0.5 l śmietany kremówki
    2x śmietanfix i 2 łyżki cukru pudru lub galaretka owocowa`
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Desery

Groszek ptysiowy ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. margarynę i wodę zagotowujemy. Do gotującej masy wsypujemy przesianą mąkę i zaparzamy ciasto( mieszamy aż ciasto będzie odchodzić od ścian garnka i mieszadła.) studzimy
  • rozetki z ciasta parzonego 2. Zimne ciasto miksujemy z jajkami.
    gotową masę nakładamy worka cukierniczego z końcówką gwiazdką i formujemy rozetki na natłuszczonej blaszce
  • ptyśki 3. ciasteczka pieczemy w nagrzanym na 200 stopni piekarniku ok 10 minut. Tak by miały złoty kolor
  • 4. śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem, na koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru. śmietanę nakładamy do worka cukierniczego i nadziewamy korpusiki. Zamiast cukru pudru i śmietan fixu możemy dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody galaretkę którą przestygniętą mieszamy z ubitą śmietaną
  • nadziane ptyśki, groszek ptysiowy 5. Gotowe ptyśki posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy rozpuszczoną czekoladą

Porady

Ptyśki możemy nadziewać dowolnymi kremami np. kremem bezowym lub budyniowym w zależności od tego kto co lubi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek ptysiowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować