Faszerowana cukinia z ryżem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy sos. Do miski wkładamy pomidory obrane ze skórki, pół cebuli, łyżkę bazylii i wszystko blendujemy. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2.Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół. Wyjmujemy większość miąższu i odkładamy do miseczki. Solimy i zostawiamy, aby wydzielił się sok. Odsączamy go za pomocą ręcznika papierowego.
3.Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, a następnie wrzucamy cukinię i chili i smażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ryż, fetę oraz bazylię. Farsz rozkładamy równomiernie w wydrążonych cukiniach. Polewamy wszystko wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Rozgrzewamy piekarnik i wkładamy faszerowane warzywa na 20 minut. Po wyjęciu skrapiamy oliwą.
Porady
Gotową cukinię można posypać posiekanym koperkiem.
Komentarze