Faszerowana cukinia z ryżem i serem feta

0 (0 ocen)

  • 35 min

Wspaniałe danie dla osób lubiących zdrową kuchnię.

  • 35 min

Składniki:

  • 200 g ryżu basmati
    3 małe cukinie
    3/4 szklanki sera feta
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 pomidory
    1/2 cebuli
    bazylia
    chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Faszerowana cukinia z ryżem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy sos. Do miski wkładamy pomidory obrane ze skórki, pół cebuli, łyżkę bazylii i wszystko blendujemy. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół. Wyjmujemy większość miąższu i odkładamy do miseczki. Solimy i zostawiamy, aby wydzielił się sok. Odsączamy go za pomocą ręcznika papierowego.
  • 3. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, a następnie wrzucamy cukinię i chili i smażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ryż, fetę oraz bazylię. Farsz rozkładamy równomiernie w wydrążonych cukiniach. Polewamy wszystko wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Rozgrzewamy piekarnik i wkładamy faszerowane warzywa na 20 minut. Po wyjęciu skrapiamy oliwą.

Porady

Gotową cukinię można posypać posiekanym koperkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pomidor Sery

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować