Właściwie wpadłam na ten przepis robiąc domową pizzę. Dość nietypowe, prawda? :)
40 min
Składniki:
2 szkl mąki pszennej (+ co nie co w razie czego do dosypania)
85 g świeżych drożdży
szkl. letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
łyżeczka cukru
dojrzały banan
gorzkie kakao
wiórki kokosowe
powidła śliwkowe
woda
cukier puder
kandyzowana skórka pomarańczowa
Drożdżowe pychotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwie szklanki mąki pszennej, cukier i oliwę umieszczamy w misce. W połowie szklanki letniej wody rozpuszczamy drożdże, resztę wlewamy do miski. Kiedy drożdże ładnie połączą się z wodą, dodajemy do reszty i zagniatamy (w razie potrzeby można je posypać mąką) aż otrzymamy gładką kulę ciasta.
Blat stołu posypujemy mąką, ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość 0,5cm i kroimy wzdłuż w paski o szerokości 4-5cm. W blenderze lub mikserze łączymy banana i płaską łyżkę gorzkiego kakao.W razie potrzeby można dodać odrobinę cukru. Każdy z pasków ciasta smarujemy (do wyboru) powidłami lub pastą bananowo-czekoladową i posypką kokosową. Zawijamy w ślimaczki i układamy na posmarowanej oliwą blasze. Ciastka pieczemy ok. 20 min w rozgrzanym do 180c piekarniku (aż się zarumienią). Gotowe polewamy rzadkim lukrem z cukru pudru i wody, posypujemy skórką pomarańczową i jemy :)
Porady
Ciastka na blasze umieszczać w odstępach ok.4 cm, bo troszkę urosną.
Komentarze