Drożdżowe pychotki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Właściwie wpadłam na ten przepis robiąc domową pizzę. Dość nietypowe, prawda? :)

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej (+ co nie co w razie czego do dosypania)
    85 g świeżych drożdży
    szkl. letniej wody
    2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
    łyżeczka cukru
    dojrzały banan
    gorzkie kakao
    wiórki kokosowe
    powidła śliwkowe
    woda
    cukier puder
    kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Drożdżowe pychotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie szklanki mąki pszennej, cukier i oliwę umieszczamy w misce. W połowie szklanki letniej wody rozpuszczamy drożdże, resztę wlewamy do miski. Kiedy drożdże ładnie połączą się z wodą, dodajemy do reszty i zagniatamy (w razie potrzeby można je posypać mąką) aż otrzymamy gładką kulę ciasta.
    Blat stołu posypujemy mąką, ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość 0,5cm i kroimy wzdłuż w paski o szerokości 4-5cm. W blenderze lub mikserze łączymy banana i płaską łyżkę gorzkiego kakao.W razie potrzeby można dodać odrobinę cukru. Każdy z pasków ciasta smarujemy (do wyboru) powidłami lub pastą bananowo-czekoladową i posypką kokosową. Zawijamy w ślimaczki i układamy na posmarowanej oliwą blasze. Ciastka pieczemy ok. 20 min w rozgrzanym do 180c piekarniku (aż się zarumienią). Gotowe polewamy rzadkim lukrem z cukru pudru i wody, posypujemy skórką pomarańczową i jemy :)

Porady

Ciastka na blasze umieszczać w odstępach ok.4 cm, bo troszkę urosną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować