Deser Ananasowy z Ciasteczkami

1 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Czasem są dni kiedy nie mam pod ręką świeżych owoców, wtedy sytuacje ratują owoce w puszce.
A że ja tego zawsze mam w domu dużo, tak dziś na tapecie mega pyszny deser z ananasem, ze śmietaną, mascarpone i pysznymi ciastkami maszynkowymi.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ANANASOWĄ:

    1 puszka ananasa w plastrach (825g z zalewą)
    2 płaskie łyżki żelatyny

    SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANOWĄ:

    200g śmietany 30%
    250g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    7 ciastek maszynkowych
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser ananasowy z ciasteczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ananasa odsączamy z zalewy. Zalewę podgrzewamy do chwili aż będzie gorąca, ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy do ostygnięcia.
    2. 2 plastry ananasa zostawiamy do udekorowania góry, resztę tniemy na mniejsze kawałki, dzielimy po równo, układamy na spód kieliszków. Zalewamy zimną zalewą ananasową, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
    3. Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z mascarpone, dodajemy cukier puder.
    4. Do wyciskania śmietany możemy użyć rękawa cukierniczego, albo nakładać za pomocą łyżki.
    Najpierw nakładamy cienką warstwę kremu, następnie rozdrobnione ciastka maszynkowe, przykrywamy pozostałą warstwą kremu. Wierzch dekorujemy kawałkami ciastek i ananasa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować