Delikatne placuszki z cukinii z żółtym serem i sosem czosnkowym

4.5 (196 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i aromatyczne. Idealnie komponują się z sosem czosnkowym, który nadaje im pysznego charakteru.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • (około 7-8 sztuk)
    1 mała cukinia (około 200g)
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej (czubate)
    suszona bazylia
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    50g żółtego sera
    Ponadto:
    masło/olej do smażenia
    Sos czosnkowy:
    100 szklanki jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    2 ząbki czosnku
    cukier puder (do smaku)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Placki Sos czosnkowy Ser

Delikatne placuszki z cukinii z żółtym serem i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować sos.
    Jogurt połączyć z majonezem, a następnie wymieszać z czosnkiem uprzednio przeciśniętym przez praskę.
    Przygotować placki.
    Umytą cukinię zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach, a białko ubić na sztywną pianę.
    W misce wymieszać cukinię, mąkę, żółtko, ser pokrojony w drobną kostkę i na końcu delikatnie wmieszać pianę z białka.
    Masę doprawić do smaku (bazylią, solą i pieprzem).
    Placki smażyć z obu stron na rumiano, a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
    Podawać z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować