Delicja siostry Anastazji

4.5 (187 ocen)

  • 40 min

Kremowe ciasto z galaretką.

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    -7 jajek
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1,5 łyżki kakao

    Biszkopt jasny:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1/2 szklanki mąki
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    -1/2 litra mleka
    -2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    -1 kostka masła
    -2-3 łyżki cukru
    -2 czerwone galaretki (rozpuszczone w 1/2 l wody)

    Ponadto:
    -1 szklanka mocnej, posłodzonej herbaty z dodatkiem wódki lub spirytusu
    -polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Delicja siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny:
    Ubić białka na sztywno, ciągle ubijając dodawać cukier, żółtka oraz mąkę z proszkiem i kakao.Piec 30-40min w 180st.C. Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki.

    Biszkopt jasny:
    Białka ubić, dodawać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem.Piec 25-30min w 170st.C.Po wystudzeniu wykrawać w cieście dziurki (szklanką lub kieliszkiem - zależy jakiej wielkości dziurki chcemy mieć).

    Krem:
    Ugotować budyń z mleka, cukru i budyniów.Odstawić do całkowitego ostudzenia.Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo budyń.

    Biszkopty nasączyć herbatą.Układać warstwami:
    Ciemny placek - połowa kremu - biały placek - zalać dziurki tężejącą galaretką - reszta kremu - drugi ciemny placek - polewa
    Chłodzić kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować