Intensywnie czekoladowe, mięciutkie ciasteczka z orzeszkami, idealne do filiżanki kawy lub kubka mleka. Jedno takie ciasteczko na pewno nasyci, zaspokoi głód czekoladowy i doda energii.
30 min
Składniki:
Składniki na 20 dużych ciastek:
180 g herbatników
garść drobno posiekanych orzechów włoskich
3 kopiaste łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
100 g gorzkiej czekolady
200 g mlecznej czekolady
300 ml mleka
Czekoladowo-orzechowe ciasteczka (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki kruszymy na drobne kawałki za pomocą robota kuchennego lub w woreczku uderzając wałkiem do ciasta. Mieszamy z posiekanymi drobno orzechami.
3.W rondelku podgrzewamy mleko i nieustannie mieszając stopniowo wrzucamy połamaną na kawałki mleczną i gorzką czekoladę. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
4.Gorącym płynem zalewamy orzechowe herbatniki i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
5.Gotową masę wykładamy za pomocą łyżki na papier do pieczenia, starając się formować kształt ciastek (łyżkę można zastąpić lekko zwilżonymi wodą dłońmi).
Po wystygnięciu wstawiamy na kwadrans do lodówki, aby ciasteczka stężały.
Komentarze