Czekoladowiec z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodać wodę i olej.
Mąkę połączyć z kakao, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i mieszać delikatnie do połączenia się składników.
Spód tortownicy (śr. 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec 25 minut w 180 stopniach. Wystudzić i przekroić na pół.
2.Śmietanę kremówkę mocno podgrzać i dodać drobno skrojoną czekoladę. Mieszać do chwili rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej masy. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z lodówki i ubić jak bitą śmietanę.
3.Rozrobić galaretkę w 250 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
4.Zimną galaretkę już lekko tężejącą dodać do ubitej masy i wymieszać dokładnie.
5.Oba blaty ciasta nasączyć białą herbatą posłodzoną cukrem waniliowym. Jedną połowę ciasta włożyć do tortownicy, na nią wylać połowę masy, ułożyć pokrojone w grube plasterki banany i wylać resztę masy, ułożyć drugą połowę ciasta, lekko uciskając. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
6.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać mleko i dokładnie wymieszać. Polać górę ciasta. Ciasto przechowywać w lodówce.
Komentarze