Mokre składniki:
- olej 90 ml
- jajo 1 sztuka
- mleko 250 ml
-odrobina aromatu waniliowego
Do dekoracji:
- bita śmietana lub krem do tortów (przyrządź według opisu na opakowaniu)
- dowolne owoce (np. cząstki mandarynki, kiwi)
- dekoracyjne perełki do ciast
- odrobina startej czekolady
Czekoladowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednym naczyniu wymieszaj suche składniki mąkę, proszek do pieczenia,sodę, kakao, cukier puder i posiekaną czekoladę.
2.W drugim naczyniu wymieszaj składniki mokre mleko, olej, jajo oraz dodaj odreobinę aromatu waniliowego.
3.Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj szybko, tak aby ciasto było jednolite ale nie mieszaj zbyt dokładnie.
4.Wypełnij formę do muffin papilotkami, następnie wlej ciasto. Piecz ok. 20 min w 200 stopniach Celcjusza
5.Gdy muffinki ostygną, nałóż na wierzch odrobinę bitej śmietany i udekoruj cząstkami mandarynek, plasterkami kiwi, cukrowymi perełkami oraz startą czekoladą. Możesz uzyć również innych sezonowych owoców lub dekoracji cukierniczych.
Porady
Aby skrócić czas przygotowania możesz wymieszać wszystkie składniki razem w jednym naczyniu.
Komentarze