Cudowne złociste i chrupiace pałeczki

4.5 (188 ocen)

  • 3 godz.

Odmiana od zwykłych pieczonych pałeczek kurczaka. Są pikantne, maja piękną jak i pyszną panierkę. Co tu dużo pisać palce lizać;)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 6 pałeczek z kurczaka, papryka słodka i ostra, sól, pieprz, pół szklanki mleka, pół szklanki mąki, jajko, 1,5 szklanki płatków kukurydzianych, ząbek czosnku, olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cudowne złociste i chrupiace pałeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pałeczki marynujemy przez 3 godziny w papryce słodkiej i ostrej soli i pieprzu oraz czosnku.
    2. Jajko mąkę i mleko łączymy na jednolitą masę, dodajemy soli pieprzu i papryki.
    3. Zamarynowane pałeczki obtaczamy najpierw w cieście z mąki mleka i jaja, następnie panierujemy w płatkach kukurydzianych.
    4. Pałeczki smażymy na złoty kolor. Dopiekamy w piekarniku w temperaturze 140 st, przez ok 35min. Czas dopiekania zależny jest od wielkości pałek.

Porady

Do smażenia używam oleju który pozostał mi od suszonych pomidorów sprawia on ze pałeczki maja ciekawy posmak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować