Cudak

4.48 (181 ocen)

To ciasto, które jest w naszej rodzinie od zawsze i nie może go zabraknąć na najważniejszych uroczystościach rodzinnych.

Składniki:

  • CIASTO:
    90 dag mąki
    15 dag margaryny
    5 żółtek
    1 1/2 szkl. cukru pudru
    5 łyżek miodu
    3 płaskie łyżeczki sody
    3 łyżki kakao
    6 łyżek śmietany
    1 paczka cukru waniliowego
    MASA:
    1 l mleka
    6 łyżek kaszy manny
    2 margaryny
    3 żłótka
    2 szkl. cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.48 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cudak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, cukier i żółtka mieszamy razem w dużej misce, dodajemy wcześniej roztopioną z miodem margarynę, wszystko delikatnie łączymy a na koniec dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, tak jak na pierogi. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym upływie czasu ciasto dzielimy na 4 części i każdą część osobno rozwałkowujemy na blaszce i pieczemy ok. 20 min w temp. 180' C.
    Tak upieczone 4 równe placki zostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. MASA: 0,5 l mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozpuszczamy kaszę i żółtka. To wszystko łączymy razem i gotujemy budyń cały czas mieszając. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy do niej zimny budyń. Cały czas ucierając aż do momentu powstania jednolitej i puszystej masy.
    Tak przygotowaną masę przekładamy placki.
    Cudak najlepiej smakuje na 2 dzień aż placki zrobią się miękkie i przesiąkną masą.

    SMACZNEGO!!!!

Porady

Ciasto najlepsze jest po kilku dniach, kiedy zrobi się mięciutkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować