1.CIASTO: mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, cukier i żółtka mieszamy razem w dużej misce, dodajemy wcześniej roztopioną z miodem margarynę, wszystko delikatnie łączymy a na koniec dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, tak jak na pierogi. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym upływie czasu ciasto dzielimy na 4 części i każdą część osobno rozwałkowujemy na blaszce i pieczemy ok. 20 min w temp. 180' C.
Tak upieczone 4 równe placki zostawiamy do wystygnięcia.
2.MASA: 0,5 l mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozpuszczamy kaszę i żółtka. To wszystko łączymy razem i gotujemy budyń cały czas mieszając. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy do niej zimny budyń. Cały czas ucierając aż do momentu powstania jednolitej i puszystej masy.
Tak przygotowaną masę przekładamy placki.
Cudak najlepiej smakuje na 2 dzień aż placki zrobią się miękkie i przesiąkną masą.
SMACZNEGO!!!!
Porady
Ciasto najlepsze jest po kilku dniach, kiedy zrobi się mięciutkie.
Komentarze