Tort kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: białka ubijamy na sztywną pianę, gdy dobrze są ubite dodajemy do nich cukier - cały czas miksując. Po uzyskaniu szklistej i gładkiej masy dodajemy żółtka, cały czas mieszając. Na koniec do masy jajecznej wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy i przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 21 cm. Uprzednio tortownicę smarujemy tłuszczem a na spód kładziemy papier do pieczenia. Tak przygotowany biszkopt pieczemy ok. 40 min w 180' C.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto kroimy na 3 krążki.
2.KREM ŚMIETANKOWY: ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, łączymy ją z serkiem mascarpone i cukrem. Wstawiamy do lodówki.
KREM KAJMAKOWY: masę kajmakową miksujemy z serkiem mascarpone i sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki.
DODATKOWO: galaretkę przygotowujemy używając 3/4 ilości wody wskazanej na opakowaniu. Gdy dobrze stężeje kroimy w kostkę.
Ananasy kroimy w kostkę a sokiem z puszki zwilżamy krążki biszkoptowe.
Orzechy drobno posiekane prażymy na patelni.
3.Na paterę wykładamy pierwszy krążek smarujemy go powidłami i połową kremu kajmakowego, kładziemy drugi krążek, który smarujemy połową kremu śmietankowego, posypujemy pokrojoną galaretką i ananasem, przykrywamy ostatnim krążkiem, lekko dociskając. Boki tortu smarujemy pozostałym kremem śmietankowym a górę kremem kajmakowym. Na końcu dekorujemy prażonymi orzechami.
Porady
Dodatkowo udekorowałam torcik czekoladowymi cukierkami z nadzieniem orzechowym.
Komentarze