Ciasto marchewkowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dzisiaj zapraszam na zdrowe i smakowite ciasto marchewkowe z truskawkami, które doskonale umili nam długi weekend. Ciasto jest bardzo wilgotne i niezwykle pożywne. Doskonale komponuje się z kawą, ale także z gałką lodów lub sokiem owocowym :) Deser jest idealny dla dużych oraz małych smakoszy. Zasma

  • 60 min

Składniki:

  • - 500 g marchewki
    - 300 g mąki pszennej
    - 240 g cukru
    - 3/4 szklanki oleju
    - 4 jajka
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 1 duża szczypta kurkumy
    - szczypta soli

    DODATKI
    - truskawki
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto marchewkowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na chwilę. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kurkumą i cynamonem.
  • 2 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do ubitej piany dodajemy kolejno żółtka, a następnie cukier (zwykły i waniliowy) oraz olej i delikatnie miksujemy dla dobrego połączenia składników.
  • 3 3. Mokrą masę łączymy z suchymi składnikami z miski i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy starte marchewki, ponownie mieszamy i wylewamy ciasto do formy* wyłożonej papierem do pieczenia.

  • 4 4. Na wierzchu układamy pokrojone na kawałki truskawki i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut (najlepiej do suchego patyczka). Na pięć minut przez końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni C.

  • 5 5. Ciasto po upieczeniu studzimy, a następnie posypujemy je cukrem pudrem. Kroimy je dopiero po ostygnięciu. Najlepiej smakuje delikatnie schłodzone w lodówce. Życzę smacznego! :)

Porady

Aby papier łatwo pokrył całą blachę i nie odchodził od boków, warto posmarować ją miękkim masłem. * użyłam blaszki o wymiarach 30 cm X 25 cm ** Truskawki pokrójmy na dość płaskie kawałki, aby nie oddawały zbyt dużo soku. Dobrze jest zanurzyć je przekrojoną stroną w mące, a następnie układać na cieście (w ten sposób unikniemy ich opadania na dno). ***Jeśli chcemy, aby ciasto było mniej wilgotne możemy je podpiec 10 minut, a następnie ułożyć na wierzch ubite z cukrem pudrem białka, a na nie pokrojone truskawki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować