Przepis na smaczne, delikatne i puszyste ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i świeżymi truskawkami. Propozycja idealna na wiosenno - letnie desery :)
1 godz. 10 min
Składniki:
CIASTO MARCHEWKOWE:
- 400 g marchewki
- 200 g mąki pszennej typ 650
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 250 g cukru (białego lub trzcinowego)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
MASA JOGURTOWA:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1,5 łyżki cukru
DODATKI:
- świeże truskawki
Ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2.Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dolewamy olej rzepakowy i ponownie miksujemy.
3.Do powstałej masy dodajemy obie mąki, sodę oczyszczoną, cynamon i stratą marchewkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a powstałe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 45 do 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
4.W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy krem jogurtowy:
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody.
Jogurt ubijamy z cukrem za pomocą miksera, tak aby odpowiednio go napowietrzyć. Następnie dodajemy wodę z żelatyną, ponownie miksujemy i wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
5.Upieczone ciasto marchewkowe odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie smarujemy jego wierzch masą jogurtową*.
* jeśli masa jogurtowa całkowicie stężeje w lodówce to wymieszajmy ją za pomocą trzepaczki, a następnie smarujmy ciasto.
6.Na masie jogurtowej układamy połówki truskawek, a następnie wstawiamy ciasto do lodówki, tak aby masa odpowiednio stężała. Życzę smacznego! :)
Komentarze