Ciasto kakaowe z kisielowymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki o pokojowej temperaturze= kwaskowate jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki do garnka, dodać cukier, cynamon, wlać wodę i dusić do miękkości jabłek z 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas zamieszać, na koniec wsypać kisiel z torebki i szybko wymieszać, gdy się zagęści to garnek zdjąć z ognia i wystudzić.
3.Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć mikserem na gładką masę.
4.Do masy wsypać kakao i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
5.Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy rozsmarować łyżką z 3/4 ciasta.
6.Na ciasto wyłożyć jabłka kisielowe, na jabłkach rozsmarować resztę ciasta, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 min ut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana zostawić.
7.Lukier cytrynowy roztopić w mikrofali i rozsmarować na zimnym cieście, posypać kakao.
Komentarze