Ciasto kakaowe z jabłkami

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wygląda smakowicie, jest kruche i wilgotne z warstwą pysznej bezy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 czubata łyżka cukru
    25 dag masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki śmietany 18%
    3 płaskie łyżki kakao
    5 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    1 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto kakaowe Desery

Ciasto kakaowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, kakao, proszku do pieczenia, łyżki cukru, masła, śmietany oraz żółtek należy zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na podłużną blachę o wymiarach 36 cm na 12 cm, tak aby ciasto zachodziło trochę na boki.
    Z drugiej części uformować dwie kule i włożyć do zamrażalnika.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku i ułożyć na cieście. Na jabłka zetrzeć jedną kulę zamrożonego ciasta.Białka ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać cukier puder. Przełożyć na ciasto i na to zetrzeć drugą kulę zamrożonego ciasta. Piec godzinę w temperaturze 180ºC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować