Ciasto kakaowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, kakao, proszku do pieczenia, łyżki cukru, masła, śmietany oraz żółtek należy zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na podłużną blachę o wymiarach 36 cm na 12 cm, tak aby ciasto zachodziło trochę na boki.
Z drugiej części uformować dwie kule i włożyć do zamrażalnika.
2.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku i ułożyć na cieście. Na jabłka zetrzeć jedną kulę zamrożonego ciasta.Białka ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać cukier puder. Przełożyć na ciasto i na to zetrzeć drugą kulę zamrożonego ciasta. Piec godzinę w temperaturze 180ºC.
Komentarze