Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, orzeźwiających, kruchych jabłek i słodkiej, cynamonowej kruszonki. A jaki zapach roznosi się po kuchni podczas pieczenia – kakao i cynamon. Musicie go upiec!
1 min
Łatwy
Składniki:
35dag mąki
20dag cukru pudru
20dag masła
5 jajek
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sok z 1 cytryny
Starta skórka z 1 cytryny
0,5 kg jabłek, obranych i pokrojonych na cząstki
Ciasto kakaowe z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę, stopniowo dodając jaja, sok i skórkę z cytryny, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto szybko wyrobić i rozłożyć na blaszce (o wymiarach około 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie na cieście rozłożyć jabłka. Jabłka posypać kruszonką.
Kruszonka – masło posiekać z mąką, cukrem i cynamonem. Zarobić szybko na jednolitą masę, schłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na jabłka ułożone na cieście.
Ciasto piec w 180 stopniach przez około 60-70 minut.
Komentarze