Ciasto kakaowe z jabłkami i kruszonką

5 (1 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, orzeźwiających, kruchych jabłek i słodkiej, cynamonowej kruszonki. A jaki zapach roznosi się po kuchni podczas pieczenia – kakao i cynamon. Musicie go upiec!

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 35dag mąki
    20dag cukru pudru
    20dag masła
    5 jajek
    3 łyżki kakao
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Sok z 1 cytryny
    Starta skórka z 1 cytryny
    0,5 kg jabłek, obranych i pokrojonych na cząstki

    Kruszonka
    15dag mąki
    15dag cukru kryształu
    15dag masła
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ciasto kakaowe z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę, stopniowo dodając jaja, sok i skórkę z cytryny, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto szybko wyrobić i rozłożyć na blaszce (o wymiarach około 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Następnie na cieście rozłożyć jabłka. Jabłka posypać kruszonką.
    Kruszonka – masło posiekać z mąką, cukrem i cynamonem. Zarobić szybko na jednolitą masę, schłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na jabłka ułożone na cieście.
    Ciasto piec w 180 stopniach przez około 60-70 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

5 (10 ocen)

Zdobywca nagrody

Kakaowe ciasto z jabłkami i orzechami

To może cię zainteresować