Ciasto jogurtowo-śliwkowe z galaretką

4.8 (5 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo szybkie, łatwe, zawsze się udające ciasto jogurtowe z galaretka i śliwkami, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu i piekę je wieczorem.........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jogurt naturalny 200 gram,
    palma 100 gram stopiona,
    mąka tortowa 3 szklanki,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
    cukier 1 szklanka,
    jajka 5 sztuk "L",
    cukier wanilinowy 1 opakowanie,
    śliwki 70 dag,
    galaretka pomarańczowa 2 opakowania + gorąca woda 950 ml
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowo-śliwkowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto jogurtowo-śliwkowe z galaretką 1. Palmę stopić i do przestudzonej wlać jogurt, będzie od razu schłodzona.

    Do pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka i mikserem ucierać, wlać palmę z jogurtem i ucierać na gładkie nie za mocno gęste ciasto.
  • ciasto jogurtowo-śliwkowe z galaretką 2. Formy 20x11 i 24,15 cm z papierem do pieczenia (lub 1 forma 30x25 cm), ciasto wylać do form.
  • ciasto jogurtowo-śliwkowe z galaretką 3. Na cieście poukładać umyte, wypestkowane śliwki.
  • ciasto jogurtowo-śliwkowe z galaretką 4. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka.

    Galaretki wymieszać w 950 ml gorącej wody, wystudzić, prawie stężałą galaretkę wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Śliwki Galaretka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować