Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto pysznie czekoladowe,wilgotne, doskonałe dla osób na diecie.Smak fasoli zupełnie niewyczuwalny.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • *1 puszka czerwonej fasoli - 400 ml
    *5 jaj
    *100 g miękkiego masła
    *1/2 szklanki cukru najlepiej brzozowego
    *6 łyżek kakao
    *1 łyżeczka proszku do pieczenia
    *1/2 łyżeczki sody
    * ewentualnie świeże maliny lub dżem z wiśni
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Fasolę przelać na sitko,dokładnie odcedzić, opłukać.
    2.Do melaksera wrzucić fasolę, dodać 3 całe jaja, cukier i zmiksować na jednolitą masę, która zrobi się bardzo płynna.
    3.W osobnym naczyniu wymieszać kakao, proszek do pieczenia i sodę.
    4.W dużej misce utrzeć dokładnie przy pomocy miksera masło,dodając po jednym z 2 pozostałych jaj, aż do powstania jednolitej masy.Następnie dodać kakao i masę fasolową.
    5.Przelać do tortownicy o średnicy 20 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika w temp.170 piec 45-55 min.
    6.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można przełożyć dżemem, albo też przed wstawieniem do piekarnika obłożyć swieżymi owocami np. malinami.

Porady

Ciasto można też oblać polewą czekoladową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować