Ciasto jest pyszne a w smaku przypomina dobrze znanego batonika. Zrobiłam je ostatnio dla męża a on od razu je pokochał :) cała blaszka zniknęła w 1 dzień! :)
40 min
Składniki:
1 puszka gotowej masy krówkowej - kajmakowej ok 400ml
2 duże paczki herbatników np Petit Beurre 2x 220g
400ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 opakowania śmietan-fix
ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)
Masa budyniowa:
2 waniliowe budynie bez cukru
500ml mleka
3/4 kostki masła
1.Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej. Gotujemy 2 budynie waniliowe bez cukru w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, gdyż ciasto i tak bedzię słodkie). Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
2. Puszkę z masą krówkową wsadzamy na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
3.Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami.
Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
4.Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.
Komentarze