ciasto 3bit

5 (166 ocen)

  • 40 min

Ciasto jest pyszne a w smaku przypomina dobrze znanego batonika. Zrobiłam je ostatnio dla męża a on od razu je pokochał :) cała blaszka zniknęła w 1 dzień! :)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 puszka gotowej masy krówkowej - kajmakowej ok 400ml
    2 duże paczki herbatników np Petit Beurre 2x 220g
    400ml słodkiej śmietany 30- 36%
    2 opakowania śmietan-fix
    ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)

    Masa budyniowa:
    2 waniliowe budynie bez cukru
    500ml mleka
    3/4 kostki masła

Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto 3bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej. Gotujemy 2 budynie waniliowe bez cukru w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, gdyż ciasto i tak bedzię słodkie). Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.



  • 2. Puszkę z masą krówkową wsadzamy na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
  • 3. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami.

    Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
  • ostatni etap 4. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.

    Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.

Porady

Spód blachy możemy wyłożyć folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować