ciasteczka domowe- Łakotki

4.46 (182 ocen)

  • 20 min

Robię te ciasteczka z synkiem.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 30 sztuk:
    1¼ szkl mąki pszennej
    100g masła (pół kostki)
    2 żółtka
    1 czubata łyżka śmietany 12-18%
    ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.46 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka domowe- łakotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. do miski dajemy mąkę, masło, żółtka, 1 łyżkę cukru, śmietanę, proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto, ma stworzyć jednolitą masę, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 10-20min. Ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm (stolnicę posypując mąką, aby nie przywierało), wykrawamy kółka szklanką lub foremką, a w środku mniejszą dziurkę (u mnie była to nakrętka od butelki). Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę, posypujemy cukrem waniliowym i pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 min, tak aby bardzo lekko się zarumieniły.

Porady

Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować