Pyszne, puszyste bułeczki maślane, idealne na piknik, w podróż lub do szkoły czy pracy. Jako drugie śniadanie sprawdzają się rewelacyjnie.
Najlepiej smakują ze szklanką mleka.
30 min
Dla 6 osób
Składniki:
0,5 kg mąki
1 opakowanie suchych drożdży 7 g
70 g cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 żółtka
100 g roztopionego masła
Bułeczki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy przesiej mąkę, zrób zagłębienie wsyp cukier, suche drożdże i wlej ciepłe mleko. Zacznij wyrabiać ciasto następnie dodaj żółtka i roztopione masło. Ciasto wyrób ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem około 10 minut. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Komentarze