1.Biszkopt ciemny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Składniki ubić na puszystą masę. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszać. Ciasto wylać na blachę i piec ok. 30 min. w temp. 170 stopni.
2.Masa budyniowa:
Pół szklanki mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka zmiksować z żółtkiem i budyniem śmietankowym. Ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać przestudzony budyń. Budyń wyłożyć na kakaowy biszkopt.
3.Biszkopt orzechowy:
Białka ubić z cukrem na puch, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie zmielone orzechy. Piec ciasto ok. 30 min. w temp. 170 stopni.
Biszkopt położyć na masę budyniową, a następnie rozsmarować 3/4 masy kajmakowej.
4.Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Składniki ubić na puszystą masę. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Ciasto piec ok. 30min. w temp. 170 stopni. Biszkopt położyć na masę kajmakową. 1/4 masy posmarować wierzch biszkoptu i posypać orzechami lub startą czekoladą.
Porady
Biszkopt orzechowy można namoczyć ponczem, aby był miękki.
Komentarze