Brittles

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Kuchnia to moja pasja. Uwielbiam piec i gotować. Cieszę się, gdy przygotowane przeze mnie potrawy szybko znikają z talerzy.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • składniki na blachę 24x40

    Biszkopt ciemny:
    5 jaj
    1 szklanka cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/4 szklanki kakao (ok. 2-3 łyżki)

    Biszkopt orzechowy:
    25 dag mielonych orzechów
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 białek

    Biszkopt jasny:
    5 jaj
    1 szklanka cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    Masa budyniowa:
    1 szklanka mleka
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka cukru kryształu
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 żółtko
    1/2 kostki masła

    Dodatkowo:
    puszka masy kajmakowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brittles - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Składniki ubić na puszystą masę. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszać. Ciasto wylać na blachę i piec ok. 30 min. w temp. 170 stopni.
  • 2. Masa budyniowa:
    Pół szklanki mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka zmiksować z żółtkiem i budyniem śmietankowym. Ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać przestudzony budyń. Budyń wyłożyć na kakaowy biszkopt.
  • 3. Biszkopt orzechowy:
    Białka ubić z cukrem na puch, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie zmielone orzechy. Piec ciasto ok. 30 min. w temp. 170 stopni.
    Biszkopt położyć na masę budyniową, a następnie rozsmarować 3/4 masy kajmakowej.
  • 4. Biszkopt jasny:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Składniki ubić na puszystą masę. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Ciasto piec ok. 30min. w temp. 170 stopni. Biszkopt położyć na masę kajmakową. 1/4 masy posmarować wierzch biszkoptu i posypać orzechami lub startą czekoladą.

Porady

Biszkopt orzechowy można namoczyć ponczem, aby był miękki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować