Krokiety z kapustą i pieczarkami

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz.

Krokiety są przepyszne. Często goszczą na naszym stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Około 17 krokietów.

    Farsz:
    1 kg kiszonej kapusty
    40 dag pieczarek
    1 duża cebula
    2 łyżki masła
    sól i pieprz do smaku

    Ciasto naleśnikowe:
    1 litr przegotowanej wody
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    2 jaja
    2 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    bułka tarta
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Kapustę płuczemy, siekamy i gotujemy do miękkości. Cebulę oraz pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i smażymy cebulę z pieczarkami. Gdy woda odparuje dodajemy ugotowaną, odsączoną kapustę. Wszystko razem smażymy i przyprawiamy.
  • 2. Cisto:
    Jajka miksujemy z solą. Dodajemy wodę, mąkę, olej i wszystko miksujemy. Smażymy naleśniki. (Aby usmażyć pierwszy naleśnik wlewamy troszkę oleju na patelnię. Następne naleśniki smażymy na suchej patelni)
  • 3. Na naleśniku rozsmarowujemy farsz, składamy dwa równoległe boki do środka, a następnie jeden niezłożony bok zakręcamy do środka.
    Krokiety obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na oleju.

Porady

Krokiety wyśmienicie smakują z czerwonym barszczem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować