Biszkoptowa rolada z fioletowym nadzieniem

4.5 (144 ocen)

  • 35 min

Rolada jest łatwa w przyrządzeniu i pyszna. Zachwyca swoim fioletowym, niespotykanym nadzieniem.

  • 35 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    Puszka brzoskwiń
    2 łyżki żelatyny
    garść jagód
    1 duży jogurt naturalny
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Rolada Rolada biszkoptowa Desery

Biszkoptowa rolada z fioletowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt.
    Z białek ubijamy pianę na sztywno. Następnie dodajemy cukier, nadal ubijając. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy na dużą, prostokątną blachę i pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 25 minut. Po upieczeniu zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Odlewamy syrop z brzoskwiń, podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Po przestudzeniu mieszamy go z jogurtem naturalnym, dodajemy jagody. Rozgniatamy je do uzyskania fioletowego koloru. Dodajemy pokrojone brzoskwinie. Na chwilę odstawiamy.
  • Rolada z fioletowym nadzieniem. 3. Kiedy masa zacznie tężeć, nadziewamy nią ostudzony biszkopt i od razu wstawiamy do lodówki. Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy według uznania.

Porady

Do przygotowania kremu możemy użyć zwykłej galaretki np. brzoskwiniowej. Przygotowujemy ją tak jak na opakowaniu, dając trochę mniej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować