Przygotowanie tarty zajmuje niewiele czasu, a jest przede wszystkim smaczna i można dodać coś od siebie. P.S. Zawsze się udaje !
35 min
Składniki:
Kruche ciasto:
300 g mąki
1/2 kostki zimnego masła lub margaryny
1 żółtko
łyżka zimnej wody
sól, pieprz
Nadzienie:
400-500 g świeżego lub mrożonego szpinaku
150 ml śmietany
150 g tartego żółtego sera
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2-3 ząbki czosnku
przyprawa Kucharek
kawałek kiełbaski, trochę pieczarek,cebula - dodajemy to co lubimy i uważamy, że pasuje
Pyszna, łatwa tarta ze szpinakiem i nie tylko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z podanych składników formujemy ciasto i odkładamy do lodówki, aby się schłodziło.
Farsz: Przygotowujemy szpinak na patelni - doprawiamy przyprawami dodajemy wyciśnięty lub posiekany czosnek osobno podsmażamy cebulkę, pieczarki, kiełbasę.
Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy na nasmarowaną tłuszczem formę i podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 180 stopniach. Następnie na podpieczonym cieście układamy farsz, kolejność dowolna. Na sam wierzch wylewamy jajka wymieszane z śmietaną, żółtym serem. Można posypać majerankiem.
Pieczemy 20 min. w piekarniku. Tartę możemy jeść na zimno i na ciepło.
Komentarze