Pyszna, łatwa tarta ze szpinakiem i nie tylko

4.51 (201 ocen)

  • 35 min

Przygotowanie tarty zajmuje niewiele czasu, a jest przede wszystkim smaczna i można dodać coś od siebie. P.S. Zawsze się udaje !

  • 35 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    300 g mąki
    1/2 kostki zimnego masła lub margaryny
    1 żółtko
    łyżka zimnej wody
    sól, pieprz

    Nadzienie:
    400-500 g świeżego lub mrożonego szpinaku
    150 ml śmietany
    150 g tartego żółtego sera
    2 jajka
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    2-3 ząbki czosnku
    przyprawa Kucharek
    kawałek kiełbaski, trochę pieczarek,cebula - dodajemy to co lubimy i uważamy, że pasuje

Wystaw ocenę:

4.51 (201 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Pyszna, łatwa tarta ze szpinakiem i nie tylko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników formujemy ciasto i odkładamy do lodówki, aby się schłodziło.
    Farsz: Przygotowujemy szpinak na patelni - doprawiamy przyprawami dodajemy wyciśnięty lub posiekany czosnek osobno podsmażamy cebulkę, pieczarki, kiełbasę.

    Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy na nasmarowaną tłuszczem formę i podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 180 stopniach. Następnie na podpieczonym cieście układamy farsz, kolejność dowolna. Na sam wierzch wylewamy jajka wymieszane z śmietaną, żółtym serem. Można posypać majerankiem.

    Pieczemy 20 min. w piekarniku. Tartę możemy jeść na zimno i na ciepło.

Porady

Tartę możemy jeść na zimno i na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować