Biszkopt ciemny z masą ostężynową

5 (148 ocen)

  • 60 min

Przepis sam wymyśliłem, i od tej pory często robię ten placek ponieważ wszystkim smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT CIEMNY:

    8 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka (-1 łyżka) mąki pszennej
    1 szklanka (-1 łyżka) mąki ziemniaczanej
    2 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    MASA:

    25 dkg masła
    25 dkg cukru pudru
    1 szklanka ostrężyn z syropu
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt ciemny z masą ostężynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku należy wymieszać wszystkie składniki (oprócz jajek i soli) i przesiać przez sitko.
  • 2. Białka z solą trzeba wpierw ubić, potem dodać cukier i ubijać a następnie dodać żółtka i przez chwilę ubijać.
  • 3. Do ubitych jajek, wsypać mąki i delikatnie wymieszać.
  • 4. Po dokładnym wymieszaniu, wylać na brytwankę wyłożoną papierem do pieczenia. Potem trzeba wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 150 stopni, na ok 40 minut.
  • 5. Utrzeć masło z cukrem, a następnie stopniowo dodawać ostrężyny.
  • 6. Ostudzony i gotowy biszkopt przekrajamy na połowę. Na spód biszkoptu kładziemy 2/3 masy. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i wierzch biszkoptu smarujemy resztą masy. Dekorować wg. uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować