BABKA Z KRÓWKAMI

4.5 (144 ocen)

  • 40 min

SWIATECZNY RARYTAS

  • 40 min

Składniki:

  • 200 g margaryny Kasia
    1,5 szklanki mąki (250 g)
    3/4 szklanki cukru (180 g)
    5 jaj
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    125 ml ajerkoniaku
    200 g kruchych krówek
    szczypta soli
    polewa kajmakowa:
    2/5 kostki do pieczenia Kasia (100 g)
    100 ml śmietanki 30%
    100 g brązowego cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka z krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krówki pokrój na małe kawałki. Włóż do miski i oprósz łyżką mąki. Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Miękką margaryne utrzyj z cukrem dodając stopniowo po jednym jajku. Ciągle ucierając wlej ajerkoniak, a następnie dodawaj po łyżce mąkę. Do ciasta wsyp pokruszone krówki i delikatnie wymieszaj łyżką. Formę do babki z kominkiem wysmaruj margaryna i obsyp mąką. Ciasto przełóż do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w 180st.C. Do rondelka włóż wszystkie składniki na polewę i gotuj ciągle mieszając aż polewa zgęstnieje. Przestudzoną babkę polej jeszcze ciepłą polewą.

    Temperatura piekarnika : 180oC

    Czas pieczenia: 40 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować