Mają piękny kolor zielony i chociaż jarmuż w swym wnętrzu skrywają, wyśmienicie smakują. Słodko - kwaśny krem limonkowy stanowi idealne uzupełnienie dla jarmużowych babeczek.
4 godz.
Składniki:
Składniki na babeczki:
- 80 g liści jarmużu (umytych, bez grubych łodyg)
- 1/3 szklanka jogurtu
- 2/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 150 g cukru pudru
- 240 g mąki
- sok z 2 limonek
- skórka starta z 2 limonek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta
Składniki na krem:
- skórka i sok z 2 limonek
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 70 g cukru
- 80 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
Babeczki jarmużowo - limonkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie babeczek:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Liście jarmużu razem z olejem i jogurtem dokładnie zblendować. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wlać koktajl z jarmużu oraz sok z limonki, zmiksować. Dodać mąkę oraz skórkę z limonki, wymieszać tylko do połączenia składników. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175oC przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki ostudzić na kratce.
Wykonanie kremu:
W niewielkim rondelku roztrzepać jajko, żółtko i cukier. Całość zagotować, cały czas mieszając. Następnie dodać sok i skórkę z limonki. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Masę schłodzić w lodówce przez 2 - 3 godziny.
Mascarpone zmiksować z kremem z limonki. Krem limonkowy nałożyć do rękawa cukierniczego, udekorować babeczki. Gotowe babeczki oprószyć zielonym cukrem.
Komentarze