Makaron z bazyliowo - migdałowym pesto i szparagami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Gdy w doniczce wybujała mi bazylia, a w szufladzie migdałów przybywało postanowiłam coś z tym zrobić. A, że makaron uwielbiam pod każdą postacią, to powstało pesto bazyliowo - migdałowe, aromatyczne o pięknym zielonym kolorze.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na pesto:

    - 50 g mielonych migdałów
    - 1 i 1/2 szklanki bazylii
    - 50 g startego parmezanu
    - 30 ml oleju rydzowego
    - 70 ml oleju rzepakowego
    - 2 łyżeczki soku z cytryny
    - 2 ząbki czosnku
    - sól, pieprz


    Dodatkowo:

    - 350 g makaronu wstążki
    - 10 - 12 sztuk szparagów

Makaron z bazyliowo - migdałowym pesto i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    Szparagi obrać, związać sznurkiem i włożyć do osolonej, gotującej się wody. Gotować 2 - 3 minuty, odcedzić i przełożyć do miski wypełnionej wodą z lodem. Szparagi wyjąć z wody i pokroić na mniejsze części.
    Wszystkie składniki pesto dokładnie ze sobą zblendować.

    Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszać z migdałowym pesto, dodać pokrojone szparagi, delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy