Gdy w doniczce wybujała mi bazylia, a w szufladzie migdałów przybywało postanowiłam coś z tym zrobić. A, że makaron uwielbiam pod każdą postacią, to powstało pesto bazyliowo - migdałowe, aromatyczne o pięknym zielonym kolorze.
20 min
Składniki:
Składniki na pesto:
- 50 g mielonych migdałów
- 1 i 1/2 szklanki bazylii
- 50 g startego parmezanu
- 30 ml oleju rydzowego
- 70 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 350 g makaronu wstążki
- 10 - 12 sztuk szparagów
Makaron z bazyliowo - migdałowym pesto i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Szparagi obrać, związać sznurkiem i włożyć do osolonej, gotującej się wody. Gotować 2 - 3 minuty, odcedzić i przełożyć do miski wypełnionej wodą z lodem. Szparagi wyjąć z wody i pokroić na mniejsze części.
Wszystkie składniki pesto dokładnie ze sobą zblendować.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszać z migdałowym pesto, dodać pokrojone szparagi, delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem.
Smacznego
Komentarze