- biszkopt
(takie ciasto robie także do metrowca 1jasne 2 ciemne )
mieszam osobno w misce mąkę + proszek do pieczenia w 2
jajka + cukier + sól miksujemy ok. 8 min
dodajemy olej ,wodę mieszamy nadal ok. 5 min
odstawiamy mikser , wymieszaną mąkę z proszkiem dodaje do ubitych jajek i innych składników mieszam ręcznie powoli a dokładnie , wylewam na foremkę piec ok. 30 min w 170 stopniach
po upieczeniu wystudzić , przekroić na 2 części
- krem
sok z np. ananasów wlewamy w garczek zagotować rozmieszać 2 budynie w szklance wody
budyń wystudzić
w osobnej misce miksujemy żółtka, cukier puder, margarynę mieszamy ok. 4 min dodajemy budyń mieszając powoli możemy dodać troszkę soku z cytryny ok. 2 łyżek
do kremu dodajemy
np. ananasy kroimy w kostkę drobno
mieszamy powoli łyżką
poncz :mieszamy wodę z cytryną + 1 łyżka cukru
Kończymy ciasto robić:
na spodzie ciasta polewamy namaczamy ponczem trochę nie za wiele
ciasto smarujemy powidłami na to nakładamy krem i 2 ciasto polewamy także je ponczem i smarujemy lekko powidłami
na ciasto można polać białą czekoladę i posypać czymś we własnym zakresie
wstawiamy do lodówki na ok. 30 min żeby stępiało .
Komentarze