Mojito

5 (196 ocen)

  • 20 min

Mojito powstało na Kubie w pierwszej połowie XX wieku. Orzeźwiające działanie drinka pasuje do gorącego klimatu wyspy. Obecnie mojito jest jednym z modniejszych drinków w barach na całym świecie.

  • 20 min

Składniki:

  • iście mięty (około 6 listków) + dodatkowe do dekoracji
    pokruszony lód
    50 ml jasnego rumu
    2 łyżeczki brązowego cukru
    woda gazowana
    25 ml soku z limonki (opcjonalnie)
    plastry/ćwiartki limonki (u mnie też cytryna, co jest niezgodne z oryginalnym przepisem)
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Napoje Alkohole

Mojito - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mojito przygotowuje się w szklance (typu highball), w której będzie pity drink.
  • 2. Przesyp do szklanki cukier, owoce, miętę i rozetrzyj je moździerzem.
  • 3. Przesyp do szklanki lód, następnie zalej to sokiem z limonki, rumem i wypełnij szklankę wodą gazowaną.
  • 4. Ozdób drinka dodatkowymi liśćmi mięty
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brązowy cukier Limonka Mięta Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować