Wyśmienita przystawka z wędzonego łososia która zachwyci każdego smakosza.Bardzo prosta w wykonaniu.
30 min
Składniki:
porcja dla 4 osób
200 gram wędzonego łososia
3 jajka ugotowane na twardo
4 kromki krojonego chleba ( brązowy lub biały )
mała czerwona cebula
3 większe ogórki konserwowe
świeże kiełki ( opcjonalnie do dekoracji )
metalowa foremka bez dna o średnicy 10 cm i wysokości minimalnie 5 cm
sos miodowo musztardowy
4 łyżeczki łagodnej musztardy
4 łyżeczki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
2 łyżeczki miodu płynnego
odrobina wody
Kolorowa przystawka z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule, ugotowane jajka i ogórki siekamy jak najdrobniej .Łososia możemy pokroić na trochę większe kawałki.
Metalowa foremka wykrajamy kolko w kromce chleba , na to układamy warstwę łososia, cebuli ,jajek i ogórków.
Warstwy mogą być dowolnej grubości .Dekorujemy świeżymi kiełkami.
Sos musztardowo miodowy :
musztardę, miód, oliwę i wodę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Podajemy z przystawka.
Porady
Przystawka możne być podawana z dowolnym sosem.
Warstwy mogą być dowolnej grubości.
Komentarze