Ciasto jogurtowe z owocami

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszne, puszyste ciasto z owocami :) mi najbardziej pasuje z brzoskwiniami. Dziś upiekłam dwa jedno z brzoskwiniami drugie ze śliwkami. Pyszota!!! Polecam i smacznego

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 jajka
    0,5 kg mąki pszennej
    250 g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    300 ml jogurtu naturalnego
    szklanka oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 budyń śmietankowy
    6 brzoskwiń z puszki
    0,5 l mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Ciasto jogurtowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, następnie ostawiamy do wystygnięcia. Odsączamy brzoskwinie na sitku.
  • 2. Jaja, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszystą masę.
  • 3. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli jogurt i olej.
  • 4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito do miski z ciastem i drewnianą łyżką mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Cisto wylewamy na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę o rozmiarze 23x36cm.
  • 5. Budyń wkładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy na cieście kratkę pomiędzy którą układamy owoce lub punktowo między ułożonymi już owocami :)
  • 6. Wstawiamy do piekarnika na 160 stopni i pieczemy 50 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem i gotowe.

Porady

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ja dodatkowo wciskam miejscami w środek ciasta małymi porcjami trochę budyniu tak żeby mniej więcej w większości kawałków ciasta po pokrojeniu było go troszkę :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować