Większość z nas kasztany jadalne kojarzy z Paryżem i słynnym placem Pigalle, gdzie ponoć miały być sprzedawane te najlepsze. W stolicy Francji grzechem jest nie spróbować podawanych w papierowym rożku kasztanów, które parzą palce i języki w jesienne wieczory. Co jednak, jeśli nie wybieramy się akurat do Paryża?

Kasztany jadalne – gdzie kupić?

Na samym początku warto wyjaśnić różnicę między kasztanami jadalnymi, a tymi, które zbieramy jesienią z chodników, a potem dzieci przerabiają je na kasztanowe ludziki. Te pierwsze są owocami drzewa określanego jako kasztan jadalny. Z kolei kasztany ukryte w kolczastych zielonych łupinkach to owoce kasztanowca. To dwie zupełnie różne rośliny.

Jadalne kasztany znajdziecie w dziale warzyw i owoców w większości sklepów spożywczych. Pojawiają się na jesień i są sprzedawane na wagę. Jeśli jednak nigdy ich nie jedliście i chcielibyście się przekonać, czy wam zasmakują, warto kupić sobie paczkę kasztanów, których nie trzeba obierać ani poddawać obróbce termicznej – są gotowe do spożycia jako przekąska! Tak samo jak orzechy możemy zabrać je ze sobą w podróż czy na piknik. 

Kasztany jadalne - surowe i pieczone

Kupując kasztany jadalne, tak samo jak w przypadku orzechów sprawdźmy czy nie są zawilgocone lub spleśniałe. Dokładnie obejrzyjmy kasztany jadalne – jeśli mają dziurki, może to oznaczać, że są w nich robaki. Skórka powinna mieć jednolity brązowy kolor i być błyszcząca. Kasztany jadalne są też dość ciężkie. Przed zakupem warto kilkoma kasztanami potrząsnąć. Jeśli poczujemy, że coś w nich grzechocze, będzie to oznaczało, że kasztany są wysuszone w środku. Zapakujmy je w papierową torebkę i przechowujmy w chłodnym miejscu lub lodówce.

Co ciekawe, jadalne kasztany zawierają dużo cennych dla naszego organizmu składników. Są bogatym źródłem witaminy C i białka, zawierają też skrobię, sporo żelaza i magnezu. 

Jak zrobić kasztany jadalne?

Jak je jeść? Przede wszystkim warto wiedzieć, że można je jeść na surowo bez szkody dla zdrowia. Najlepiej jednak smakują pieczone, w tej formie jemy je jako przekąskę albo dodatek do potraw. Kasztany jadalne można też ugotować.

Kasztany jadalne gotowane przyrządzamy przez nacięcie skórki na krzyż i wrzucenie kasztanów do garnka z wodą. Najlepiej zostawić kasztany w wodzie na pół godziny, po tym czasie sprawdzamy, które pływają po powierzchni – należy je wyrzucić, gdyż prawdopodobnie są wyschnięte w środku i niesmaczne. Kasztany gotujemy około pół godziny w osolonej wodzie. Obieramy jeszcze gorące, ponieważ kiedy wystygną jest dużo trudniej pozbyć się twardej skórki.

Jak upiec kasztany?

Pieczenie kasztanów jest bardzo proste. Pieczone kasztany przygotowuje się niezwykle szybko - wystarczy lekko naciąć skórkę i piec je rozrzucone na blasze w piekarniku przez około 20-25 minut w 180 stopniach C.  Potem możemy je obrać i posypać solą, która podkreśli smak kasztanów. Kasztany tuż po upieczeniu są bardzo gorące w środku, warto więc chwilę poczekać zanim zaczniemy je jeść.

Skórka kasztanów jest dość twarda i ma ciemnobrązowy kolor. Ze względu na jej twardość, powinniśmy naciąć kasztany jadalne przed pieczeniem – łatwiej będzie nam je obrać. Skórkę zeskrobujemy z kasztanów aż otrzymamy jasnobeżowy miąższ. Powinien być miękki i pyszny. Tak przygotowane kasztany jadalne są świetną i zdrową przekąską!

Kasztany jadalne – jak jeść?

Jadalne kasztany mają charakterystyczny, delikatnie orzechowy smak i dość mączystą strukturę, dlatego pewnie nie wszystkim przypadną do gustu. Świetnie natomiast sprawdzą się jako baza do kremu z dodatkiem wanilii, którym możemy smarować kanapki lub dodać do ciasta. 

Kasztany dobrze zagrają w różnego rodzaju deserach. Zróbmy tort kasztanowiec z kremem z kasztanów, a jeśli chcemy, żeby smak był bardziej wyrazisty, użyjmy mąki kasztanowej do upieczenia spodów. Warto również spróbować zupy z kasztanów i orzechów, z dodatkiem kaszy manny.

Jeśli wolimy bardziej wytrawne smaki, zróbmy pieczone pomidory faszerowane makaronem i kasztanami lub pieczone udka z kurczaka z kasztanami

Jadalne kasztany z pewnością będą ciekawym dodatkiem lub smaczną przekąską i zaskoczą naszych domowników swoim oryginalnym smakiem. Polubmy je zwłaszcza jesienią - są nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Kasztany jadalne przyrządźcie tak jak lubicie, niech będą smaczną nowością w kuchni.