Kasztanowiec

  • wyświetlono: 701 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Delikatny, kakaowy biszkopt przełożony kremem z dodatkiem pieczonych kasztanów. Bardzo ciekawy w smaku.

Mniam1

Składniki

BISZKOPT:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
KREM:
400g kasztanów jadalnych
250g serka mascarpone
330g śmietanki 30%
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kasztanowiec

  • image-0u3ws8n1. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić. Kiedy białka zaczną sztywnieć ustawić obroty miksera na najwyższych obrotach i porcjami, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Powinien całkowicie się rozpuścić. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z kakao. Wsypać do masy i łopatką delikatnie wmieszać. Wlać do tortownicy o średnicy 25cm z papierem na dnie. Nie smarować brzegów formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyciągnąć biszkopt z piekarnika i upuścić formę z ciastem na podłogę z wysokości 50cm. Wystudzić w foremce.
  • image-26k9y8y2. Przygotować kasztany nacinając na każdy duży krzyżyk ostrym nożem. Wrzucić na wrzątek i obgotować 10min. Osuszyć i wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na 20min. Kasztany obrać z dwóch skórek za pomocą małego nożyka jeszcze gorące. Odłożyć 3 całe kasztany. Resztę zmielić blenderem razem z mascarpone. Dla ułatwienia podlać odrobiną śmietanki 30%. Żelatynę rozpuścić w łyżce wody i przestudzoną połączyć z masą kasztanową. Jeżeli chcemy idealnie gładki krem możemy przetrzeć go przez sitko.
  • image-0yh2gs13. Zimną śmietankę ubić na pół sztywno i wymieszać z kasztanami. Tężącym kremem przełożyć biszkopt przekrojony na pół. Można odrobinę skropić mocną herbatą. Na wierzchu zetrzeć na drobnej tarce odłożone kasztany. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatabiszkoptciasto z owocamimascarponeciasto z masąkasztanyprzepis_miesiąca1000
 

Komentarze

Podobne przepisy

Do tego ciasta można użyć dowolnych owoców, zarówno świeżych jak i mrożonych.

Dodane przez: juchab

Biszkopt makowy z kremem karpatkowo - kokosowym...

Wiadomo, że kokos i mak to doskonałe...

Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy

Dodane przez: dagita

Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy

Zapewne wiele osób zastanawia się...

Malinowiec

Dodane przez: czarrna

Lekki malinowiec

Delikatne, orzeźwiające ciasto

Biszkoptowy z masą cappuccino

Dodane przez: mari62

Biszkoptowy z masą cappuccino

Idealna propozycja dla miłośników...

Tort czekoladowo-truskawkowy

Dodane przez: dagita

Tort czekoladowo-truskawkowy

Taki tort sprezentowałam sobie...

image-256yewe

Dodane przez: bozena58

Krem mascarpone gęsty

smaczny krem do wielu ciast i tortów