Pieczone kasztany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jest kilka sposobów na ich przygotowanie:
1) Kasztany nacinamy-robimy znak „x”. Prażymy je na suchej patelni ok.10min.. Kładziemy je płaską stroną na patelni i czekamy, aż skorupki popękają.
2) Kasztany nacinamy. Kładziemy płaską stroną na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st. Ok 20-25 min.
3) Kasztany obgotowujemy w osolonej wodzie ok 15.min. Osuszamy i studzimy. Następnie nacinamy, i postępujemy jak w p.2. W trakcie pieczenia (po upływie 20min.)dobrze jest wyjąć jednego kasztana na spróbowanie, aby uniknąć wysuszenia miąższu.
Porady
Dobrze upieczone kasztany powinny być lekko wilgotne, nawet odrobinę „mączyste”.
Komentarze