Wege pieczone pomidory nadziewane makaronem i kasztanami

0 (0 ocen)

Pomidory uwielbiam w każdej postaci. Nie tylko dlatego, że są zdrowe, ale ze względu na ich smak. Dzisiaj proponuję pieczone pomidory nadziewane gryczanym makaronem, płatkami drożdżowymi, które w smaku przypominają parmezan oraz kasztanami jadalnymi o orzechowej i lekko słodkiej nucie

Składniki:

  • -pół szklanki gryczanego, drobnego makaronu muszelki
    -kilka kasztanów jadalnych
    -4 płaskie łyżki płatków drożdżowych
    -łyżeczka oleju kokosowego
    -4 dojrzałe pomidory
    -1 duża czerwona cebula
    -nać pietruszki
    -2 ząbki czosnku
    -świeżo mielony pieprz
    -sól himalajska
    -rozmaryn suszony
    -łyżka przecieru pomidorowego

Wege pieczone pomidory nadziewane makaronem i kasztanami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem oleju kokosowego. Następnie przekładamy do miseczki i studzimy
    -cebulkę i czosnek drobno kroimy i smażymy do miękkości
    -nać pietruszki drobno kroimy
    -przyprawy, makaron, płatki drożdżowe, przecier pomidorowy i warzywa łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy
    -pomidory dokładnie myjemy, ścinamy czubki i wydrążamy delikatnie miąższ. Następnie napełniamy farszem-kasztany ścieramy na tarce na dużych oczkach i posypujemy pomidory
    -pomidory wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20minut w 200C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy