Zupa z dyni to bez wątpienia danie, którym rozpoczynamy jesień. Ciepła, rozgrzewająca zupa w optymistycznym kolorze idealnie pasuje na jesienny obiad. To jedna z pięciu potraw, których jesienią nie może zabraknąć na Waszych stołach. O innych dowiecie się z naszego artykułu najlepsze potrawy z dyni, a więcej pomysłow na dynię czeka w galerii 32 potrawy z dyni. Nie yapomnijcie te pryzgotować zapasów na zimę pod postacią przetworów z dyni.

Taka zupa nie wymaga wielu przygotowań, wystarczy obrać i pokroić dynię – a niektórych gatunków nawet obierać nie musimy – dowiedz się więcej z artykułu dynia – popularne odmiany. Jeśli przygotowaliśmy wcześniej bulion, to ugotowanie takiej zupy zajmie Wam niewiele więcej niż kwadrans!

Zupa z dyni a zdrowie.
Zupa z dyni będzie idealnym pomysłem, gdy za oknem pada, a słońce przykryte jest chmurami. Wtedy naszą kuchnię rozświetli garnek pysznej, barwnej zupy dyniowej – lekkostrawnej i niskokalorycznej. Dynię warto włączyć do jesienno-zimowej diety, ponieważ wzmacnia ona odporność, działa odkwaszająco na organizm i jest też świetnym uzupełnieniem potasu i cynku.

Co zrobić, by zupa z dyni szybko nam się nie znudziła? Zmieniać dodatki! To właśnie od składników, które dodamy do dyni, zależy końcowy smak naszego dania. Wolisz wersję bardziej słodką? Dodaj gruszki i jabłka, albo nawet i śliwki. A jeśli chcesz, by krem z dyni był rozgrzewający, użyj pikantnych przypraw – imbiru, cynamonu, papryki, kardamonu. Polecamy też mocno kremową, lekko egzotyczną zupę z dodatkiem mleka kokosowego oraz połączenie dyni z pomarańczą.

A jeśli w ogóle marzysz o niecodziennym pomyśle na zupę z dyni, wypróbuj przepis na zupę z dyni na mleku z lanymi kluseczkami, znajdziesz go w naszej galerii, jak i pozostałe 13 przepisów. 

Zobacz też sprawdzony przepis na pyszną pomidorową na rosole.