• 14 przepisów na przetwory z dyni

  • Choć nie są tak popularne jak te z truskawek, wiśni czy chociażby ze śliwek, przetwory z dyni dają spore pole do popisu, bo możemy przygotować i na słodko i wytrawnie. Zobacz nasze pomysły!

  • Konfitura z dyni i moreli

    Zobacz przepis na: Konfitura z dyni i moreli

  • Jeśli chodzi o przetwory z dyni, zacznijmy od najbardziej używanego w kuchni dyniowego półproduktu, czyli puree z dyni. To składnik ciast i ciasteczek, chlebów, placuszków, kopytek i kluseczek, gofrów czy serników. W zasadzie większość dań z dyni, w których nie wykorzystujemy dyni pokrojonej na kawałki, powstają na bazie takiego puree. Można przygotować je na bieżąco, kiedy jest nam potrzebne, ale warto mieć w spiżarni kilka słoiczków takiego puree na wszelki wypadek. Jak zrobić takie puree przeczytasz w naszym artykule najlepsze potrawy z dyni, a dokładny przepis znajdziesz w naszej galerii.

     

    W jakiej innej formie zapakować dynię do słoików? Najpopularniejszymi, jeśli chodzi o przetwory z dyni, są: dżem z dyni i dynia marynowana. Dżem warto przygotować łącząc naszą pomarańczowa bohaterkę z jabłkami i gruszkami, sokiem i skórką z pomarańczy, żurawiną.

    Dynia kocha też korzenne przyprawy – cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździk. Te przyprawy będą wspaniale grały, jeśli zdecydujemy się na dynię marynowaną. To pyszny dodatek do mięs i wędlin, deski serów, można ją także wykorzystać do dań z makaronu czy na przykład dodatek do risotto.


    Przepisy na te i i nne przetwory z dyni znajdziesz w naszej galerii!

  • Zobacz więcej podobnych galerii

  • Polecamy:

  • 1 komentarz
    • Gość
      2016-11-04T12:37:58+01:00 lula (gość) IP: 195.167.*.*
      Komentarz został usunięty przez moderatora

Podobne artykuły: