Zapiekanka z ryżem kojarzy się wielu osobom ze słodkim obiadem. Zapiekanka z jabłkami i ryżem najczęściej kojarzona była z piątkowym obiadem, z podwieczorkiem dla dzieci albo daniem ze szkolnej stołówki. Jednak to proste danie można urozmaicić, czyniąc z niego sycący obiad dla całej rodziny. Co więcej, to także świetne rozwiązanie, by pozbyć się produktów, których mamy w nadmiarze lub nie wiemy, jak spożytkować. Zapiekanka z ryżem to świetny sposób, gdy chcemy zużyć resztki wędlin, mięsa albo pokrojone wcześniej warzywa.

Zapiekanka z ryżem to potrawa, która daje nam ogromne pole do popisu. Na przykład zapiekanka z ryżem z kurczakiem albo z dodatkiem klopsików lub kiełbasy. W ten sposób przygotujecie zapiekankę gyros z ryżem albo zapiekankę z mięsem mielonym i ryżem. Natomiast zapiekanka rybna z ryżem np.: dorsza czy łososia idealnie sprawdzi się na piątkową kolację. Warto pamiętać, że zapiekanka z ryżem będzie pyszna z warzywami. Weganie będą zachwyceni wykorzystaniem boczniaków i sosu pomidorowego. Ponadto wybierając bakłażany, marchewki i dynię otrzymujemy smaczne, sycące i pełnowartościowe danie.

Czytaj także: jak gotować ryż?

Zapiekanka z ryżem – rodzaje ryżu

Pamiętajmy, że wykorzystywać możemy również różne odmiany ryżu, które nie tylko różnią się kształtem, smakiem, ale i wartościami odżywczymi. Dzięki takiej prostej zmianie każda zapiekanka z ryżem smakować będzie inaczej. Dla podwyższenia wartości odżywczych warto sięgać po ryż brązowy, który zawiera znacznie większą ilość błonnika niż biały ryż. Ryż dziki to także wersja obfitująca w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Jednak chcąc przygotować z nim zapiekankę warto obgotować go wcześniej. Przynajmniej do formy półtwardej. Dzięki temu szybciej przygotujemy zapiekankę z ryżem o idealnej konsystencji.