Zacznijmy od tego, że tarta sama w sobie jest uniwersalną potrawą. Wielość składników, dodatków, a nawet ciasto, z którego tartę możemy przygotować stwarza ogrom możliwości. Podobnie – tarta z kurczakiem. W zależności od tego, jak ją przygotujemy, możemy otrzymać danie na różne okazje – nie tylko imprezową przekąskę, ale też sycące, rozgrzewające danie na zimowy obiad.

Tarta z kurczakiem - przygotowanie

Tarta z kurczakiem to ogromne pole do popisu. Prawda jest taka, że do kurczaka pasuje wiele dodatków. Praktycznie wszystkie warzywa dobrze komponują się z jasnym mięsem. Na przykład świetnie smakują wymieszane z brokułami i pieczarkami. Ananas i kurczak to też dopasowana para, a i niejeden ser z kurczakiem się lubi. Warto sięgać po sery pleśniowe np.: gorgonzollę, ale też powszechnie dostępne sery włoskie. Nic tylko wybierać produkty i tworzyć pyszne kompozycje smaków - kurczak jest uniwersalny! Udowadnia to też nasza galeria: Pałki z kurczaka - 15 przepisów. Do przygotowania tarty przyda się odpowiednia forma - polecamy akcesoria z wyjmowanym dnem, dzięki czemu łatwiej będzie zaserwować danie.

Tarta z kurczakiem - ciasto

Rodzaj ciasta ma wpływ na to, jak nasza tarta będzie się prezentować na talerzu. Można wykorzystać ciasto kruche i wyłożyć nim zarówno dużą formę do tart, jak i małe foremki do babeczek, napełnić je farszem i zapiec. Podobnie z ciastem francuskim – wyjdzie z niego duża tarta, ale i pokrojone na mniejsze kwadraty sprawi, że będziemy mogli stworzyć indywidualne porcje, czyli mini tarty, które będzie można podać gościom, zjeść na drugie śniadanie lub zabrać na piknik. Szukasz więcej pomysłów? Zobacz jak zachwycającym daniem może być tarta z kurczakiem.

Sprawdź: Tarta czy kisz? - 30 pomysłów na pyszne dania

Zobacz także:  kurczak pieczony w całości