Zacznijmy od tego, że tarta sobą w sobie jest uniwersalną potrawą. Wielość składników, dodatków, a nawet ciasto, z którego tartę możemy przygotować stwarza ogrom możliwości. Podobnie – tarta z kurczakiem. W zależności od tego, jak ją przygotujemy, możemy otrzymać danie na różne okazje – nie tylko imprezową przekąskę, ale też sycące, rozgrzewające danie na zimowy obiad.

Bo tarta z kurczakiem to ogromne pole do popisu. Prawda jest taka, że do kurczaka pasuje wiele dodatków. Praktycznie wszystkie warzywa dobrze komponują się z jasnym mięsem, ananas i kurczak to też dopasowana para, a i niejeden ser z kurczakiem się lubi. Nic tylko wybierać produkty i tworzyć pyszne kompozycje smaków.

Ale i rodzaj ciasta ma wpływ na to, jak nasza tarta będzie się prezentować na talerzu. Można wykorzystać ciasto kruche i wyłożyć nim zarówno dużą formę do tart, jak i małe foremki do babeczek, napełnić je farszem i zapiec. Podobnie z ciastem francuskim – wyjdzie z niego duża tarta, ale i pokrojone na mniejsze kwadraty sprawi, że będziemy mogli stworzyć indywidualne porcje, czyli mini tarty, które będzie można podać gościom, zjeść na drugie śniadanie lub zabrać na piknik. Szukasz więcej pomysłów? Zobacz jak zachwycającym daniem może być tarta z kurczakiem.