Meksykańskie tacos

Tortille pochodzą z Meksyku. Tradycyjnie wyrabia się je ze specjalnego rodzaju mąki kukurydzianej i smalcu. Wersja pszenna jest bardziej powszechna i łatwiej dostępna. Z tortilli przygotowuje się tacos. Placki najczęściej nadziewa się mięsem wołowym, kurczakiem, cebulą, czosnkiem. Koniecznym składnikiem meksykańskiego tacos są ziarna kukurydzy, pomidory i czerwona fasola. Oczywiście, z dodatkiem plastrów kremowego awokado lub z pastą guacamole. Tacos nie obędzie się bez ostrych przypraw, cytrynowego smaku kolendry oraz kwaśnego, orzeźwiającego soku z limonki.

Z Meksyku tradycja wyrabiania tortilli przewędrowała do Stanów Zjednoczonych Ameryki, w szczególności stanu Teksas. Tam zaczęto przerabiać je na styl amerykański, tworząc początek kuchni Tex-Mex. A burrito jest tego dowodem.

 

Tacos – domowe placki

Domowe tortille do tacos to zdrowszy sposób na uzyskanie pszennych lub kukurydzianych placków. Aby zrobić domowe pszenne tortille należy połączyć mąkę, smalec (lub olej), sól i gorącą wodę. Formujemy kulki, spłaszczamy je, cienko rozwałkowujemy, a potem smażymy na suchej patelni. Tortille są gotowe, gdy pojawią się na nich pierwsze, brązowe plamki.

Tortilla może mieć wiele odsłon przez wybrane nadzienie, dzięki temu staje się zupełnie innym tacos. Następnie placek jest zapiekany lub podsmażany. Popularne są farsze mięsne: tacos z kurczakiem, tacos z wołowiną, tacos z mięsem mielonym lub wegetariańskie tacos warzywne. Można dodawać do nich słodkiego ananasa, który będzie stanowił kontrast dla ostrego smaku. Placki tortilli stają się podstawą do szybkich wersji pizzy. Powstają różne wariacje na temat. Przykładem są drożdżowe, odrywane mini tacos tworzące wieńce albo tortille stające się enchiladami z kurczakiem w sosie pomidorowym.