Pasta z tuńczyka – proste smarowidło, które urozmaicić może nasze codzienne menu. Ponieważ ryb jemy mało, warto na różne sposoby wprowadzać je do naszej diety. Jednym z takich sposobów jest pasta, którą możemy przygotować z różnymi dodatkami. Aż 15 przepisów znajdziecie w naszej galerii.


Tuńczyk - wartości odżywcze


Tuńczyk jest rybą niskokaloryczną, a przy tym stanowi doskonałe źródło białka. Ryba ta zawiera w sobie niezbędne dla człowieka nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 – ich niedobór sprzyja słabej odporności, podwyższa poziom cholesterolu i powoduje choroby serca. Spożywając pastę z tuńczyka dostarczamy naszemu organizmowi dużo witaminy D, która odpowiada za stan naszych kości, odporność oraz samopoczucie. Jednak w mięsie z tuńczyka znajduję się metylortęć, która w dużej ilości, jest toksyczna dla człowieka – kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny zrezygnować z jedzenia przetworów z tuńczyka. Pamiętajmy więc, że przy wyborze ryby na pastę, powinniśmy kupować ją z pewnego źródła.
 

Jednak pasta z tuńczyka to nie tylko smarowidło kanapkowe.  Możemy wykorzystać je na różne sposoby – traktując jak sos makaronu, jak dip do krakersów czy warzyw, farsz do warzyw czy jajek, nadzienie do makaronowych muszli zapieczonych z pomidorowym sosem… Możliwości jest wiele, bo tuńczyk zawsze smakuje dobrze! Zobacz nasze propozycje i niech pasta z tuńczyka na stałe zagości w Twoim menu!