Zanim sałatka z brokułem pojawi się na naszym stole, zacznijmy od kluczowego dla tego dania tematu, jakim jest gotowanie brokułów. Nie mogą być one zbyt miękkie, bo rozpadną się w sałatce już na etapie mieszania składników, ale zbyt twarde nie będą zbyt jadalne. Poza tym rozgotowanie brokułów sprawi, że wygotujemy z nich wszystkie wartościowe składniki. My polecamy ugotować brokuły al dente – będą wciąż chrupkie, ale na tyle miękkie, by jeść je z przyjemnością.

Sałatka z brokułem – wariacje

Pomysłów na sałatkę z brokułem w roli głównej jest wiele. Bo trzeba przyznać, że to zielone warzywo pasuje do wielu produktów. Przygotowując sałatkę, możemy inspirować się połączeniami, które znamy z innych dań. I tak na przykład brokuł doskonale łączy się z czosnkiem, a dokładnie sosem czosnkowym. Innym charakterystycznym produktem pasującym do tego warzywa jest ser feta. Chrupiące różyczki i jajko to inna warta uwagi para.

Jednak aby sałatka była sycąca, warto dodać od niej także jakieś mięso lub rybę. Kurczak (szczególnie ten wędzony) lub tuńczyk to dodatki wręcz stworzone, by dodawać je do takiej sałatki - wyrazisty smak mięsa i ryby pasuje do delikatnego, lekko słodkiego brokuła. Innym dodatkiem jest makaron – tu sprawdzi się klasyczny pszenny, ale i ryżowe nitki lub gryczany makaron soba.

Po więcej pomysłów zajrzyj do naszej galerii i wybierz coś dla siebie.

Jeśli sałatka z brokułem to dla Ciebie za mało, zobacz też przepisy na warzywne sałatki:

sałatkę ze szpinakiem

sałatkę z awokado

sałatkę warstwową

sałatkę z pieczarkami