Rolada szpinakowa - hit na przyjęcie

Zawijane pyszności nie muszą kojarzyć się jedynie ze słodkimi wypiekami. Oczywiście rolada truskawkowa czy rolada malinowa to pyszny wybór na podwieczorek, o tyle na przyjęcia w domu czy odświętne śniadanie idealne będą właśnie rolady wytrawne. Wśród nich od kilku sezonów prawdziwym hitem jest rolada szpinakowa. Liście szpinaku dodane do ciasta nadają mu wyjątkowego, zielonego koloru. Blat elastycznego ciasta posmarowany jest kontrastującym kremowym serkiem śmietankowym. Całość urozmaica dodatek różowego łososia lub czerwonej papryki. Rolada ze szpinakiem i łososiem najlepiej smakuje, jeśli podamy ją po schłodzeniu - smaki wtedy "przegryzą się". Polecamy użyć szpinaku świeżego - lepiej smakuje i ma ładniejszą barwę. Kupując łososia do rolady szpinakowej wybierzmy produkt wędzony na zimno lub dzikiego łososia surowego ze sprawdzonego źródła - unikajmy łososia hodowlanego, który może zawierać szkodliwe toksyny.

Rolada serowa - wyjątkowy smak

Serowe ciasto to kolejna propozycja do wytrawnej rolady. Najczęściej w przepisach pojawia się ser żółty gouda, ale sprawdzi się także wyrazisty bursztyn czy twardy emmentaler. Jeśli mamy już bazę w postaci jajeczno-serowego ciasta, czas na wybór dodatków. Rolada serowa smakuje zarówno w wersji wege - na przykład rolada serowo-pieczarkowa, ale częściej można spotkać propozycję z dodatkiem mięsa. Najpopularniejsza to rolada serowaz dodatkiem kurczaka, a po eksperymentach z dodatkami może powstać na przykład rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami. Więcej przepisów na różne wersje rolad w galerii.

Jak wygląda w praktyce zwijanie rolady, tak aby pięknie się prezentowała, pysznie smakowała i łatwo kroiła? Polecamy przepis rolada serowa z pieczarkami - krok po kroku.