Przetwory z gruszek to nie tylko nalewka. Choć przetwory z gruszek na zimę nie są tak popularne, jak truskawkowe czy wiśniowe, to dżemy i konfitury z gruszek to również pyszny dodatek. Przygotowane gruszki na zimę są doskonałe do bułeczek, naleśników czy kanapek na słodko. Nie zapomnijmy też o lubianych przez wielu gruszkach w zalewie. To kolejny pomysł na gruszki, które warto przygotować, teraz kiedy owoców pod dostatkiem. Przetwory z gruszek świetnie smakują z mięsami, serami czy jako imprezowa przekąska. Dla tych, którzy lubią eksperymenty w kuchni, polecamy przygotowanie chutneyów. Tego typu przetwory z gruszek idealnie komponują się z twardymi serami, krakersami i suszoną szynką. Więcej gruszkowych inspiracji znajdziecie w naszej galerii.

Co zrobić z gruszek? – przetwory o wyjątkowym smaku

Najpopularniejsze przetwory z gruszek to dżemy i kompoty. Nasze mamy i babcie przyprawiały gruszki na zimę goździkami, cynamonem i imbirem. Taka konfitura z gruszek jako przepis często przechodziła z pokolenia na pokolenie, odrobinę zmieniając swój skład. Stąd na przykład dyniowo-gruszkowy dżem z orzechami, który doskonale smakuje jako dodatek do naleśników i różnego rodzaju placków. Jeżeli jesteście amatorami wytrawnych smaków, to z pewnością zaskoczy was keczup z gruszką. Można go użyć tak jak keczup pomidorowy do frytek lub do pieczonego mięsa.

Przygotowując weki z gruszek, należy pamiętać o wybraniu dość szerokich słoików. Charakterystyczny kształt gruszki – szczególnie gdy robimy gruszki w zalewie – nie zmieści się do każdego słoika. Ponadto warto mieć sprzęt, który ułatwi przelewanie gorącej zalewy lub konfitury do szklanych naczyń. Stąd warto zaopatrzyć się w szeroki lejek i głęboką chochlę. Dzięki temu nie uronimy nawet grama, a domowe przetwory z gruszek zachwycą rodzinę. Ponadto warto sięgnąć po garnek z nieprzywierającym dnem, który pomoże usmażyć smaczny dżem z gruszek.

Jakie przetwory z gruszek?

W zależności od tego, jakie chcemy przygotować przetwory z gruszek, to powinniśmy wybrać różne owoce. Aby przygotować dżemy lub konfitury z gruszek można sięgnąć po dojrzałe, a nawet już miękkie owoce. Takie gruszki szybciej się rozpadną i łatwiej połączą z cukrem i przyprawami. Natomiast jeżeli mamy ochotę na gruszki w syropie, to powinniśmy wziąć twarde gruszki. Przepisy na gruszki w zalewie również zalecają użycie bardziej zwartych owoców. Ciekawostką jest, że gruszki w zalewie można przygotować na sposób słodko-kwaśny z dodatkiem octu. Poza goździkami można dodać do zalewy anyż lub ziele angielskie.

Ponadto gruszki w syropie na zimę można przygotować z dodatkiem soku z cytryny i cukru z prawdziwą wanilią. Gruszki można też przekroić na grube plastry, które łatwiej umieścić w słoiku. Czasem można się spotkać z gruszkami pokrojonymi w grubą kostkę, która łączona jest na przykład z dynią. Szukając pomysłów na przetwory z gruszek, zachęcamy do zapoznania się z naszą galerią przepisów.